ניתוח פרוסטטה

מהי ערמונית מוגדלת? מהן השיטות לניתוח ערמונית?
הסיכונים בניתוח ותהליך ההתאוששות
טיפולים חדשנים בערמונית מוגדלת
ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית

תוכן עניינים

כל המידע שכדאי להכיר לקראת ניתוח פרוסטטה (ניתוח ערמונית)

כ- 40% מהגברים בגילאי 50 ומעלה וכ- 70% מהגברים מעל גיל 70 סובלים מערמונית מוגדלת (פרוסטטה מוגדלת). 

ניתן למצוא מגוון רחב של טיפולים לבעיות במתן שתן כתוצאה מהגדלת הערמונית. הטיפול התרופתי הוא השכיח ביותר וכולל כדורים הגורמים להרפיה של צוואר השלפוחית ואזור הערמונית ובמקרים מסויימים ניתנים על מנת להביא לכיווצה של בלוטת הערמונית. 

עם זאת, היעילות התרופתית קיימת רק עבור חלק מהמטופלים בעוד אחרים סובלים מתופעות לוואי בדמות של ירידת לחץ דם בשינויי תנוחה, בעיות בתפקוד המיני (בעיות בחשק המיני והזיקפה) ובחלק ניכר מהמטופלים מופיעה שפיכה אחורית של נוזל זרע.  

מקרים ברורים להפניית המטופל לניתוח הינם מצבים בהם המטופל נזקק לקטטר על רקע אצירת שתן ולא מצליח להיגמל ממנו או סובל מאבנים בשלפוחית השתן, המטופל מציג פגיעה תפקודית של הכליות או זיהומים חוזרים בדרכי השתן. מטופל שלא מציג שיפור תחת נטילת הכדורים גם כן יופנה לניתוח.

רופא מנתח ממחיש את הפעולה לפני ניתוח פרוסטטה

כיצד נוצרת ערמונית מוגדלת?

עם השנים, קיימת נטייה של הבלוטה לגדול (הן בנפח והן בקוטר) באופן טבעי, כתוצר לוואי של הפעילות המתרחשת במערכת הרבייה. כיוון שהערמונית עוטפת את צינור השתן (השופכה), האונות שלה יוצרות לחץ על גבי הצינור ופוגעות בתהליך התקין של הטלת השתן.

הלחץ שנוצר על צינור השופכה עשוי לייצר מספר בעיות בדרכי השתן, ביניהן: זיהומים בדרכי השתן, דימום במערכת השתן, היווצרותן של אבנים בשלפוחית השתן, אי ספיקת כליות, עליה בתכיפות השתן ועוד. במקרים הללו, נדרש להקטין את גודלה של בלוטת הערמונית באמצעות טיפול תרופתי או ניתוח.

טיפול תרופתי לערמונית מוגדלת

במקרים של הופעת תסמינים אשר פוגעים באיכות החיים של המטופל ומהווים מטרד, מומלץ להתחיל טיפול תרופתי.

ישנם מספר קבוצות של תרופות לטיפול בבעיות מתן שתן:

  • תרופות מסוג חוסמי אלפא, שמטרתן להרפות את השרירים המצויים סביב חלקה התחתון של השלפוחית ושל בלוטת הערמונית ובכך לייצר שיפור בזרימת השתן ולהקל על ההתרוקנות.
  • תרופות מסוג מעכבי אנזים 5-אלפא רדוקטאז אשר מטרתו להקטין את גודלה של הערמונית דרך הפחתת כמותו של הטסטוסטרון בסביבתה המביא לגדילתה.
  • טיפול משולב – מונע את המשך גדילת הערמונית ונותן מענה לתסמינים המטרידים.

הטיפול התרופתי נחשב לטוב ונותן מענה הולם לבעיה, עם זאת, קיימות מספר תופעות לוואי הכוללות: ירידה בלחץ הדם, פגיעה בחשק המיני, שפיכה אחורית של נוזל הזרע ואין אונות.

במצב בו הכדורים אינם עוזרים והבלוטה ממשיכה לגדול או כשהטיפול מייצר מגוון תופעות לוואי, כדי לשקול התערבות כירורגית.

פרוסטטה / ערמונית - טיפול תרופתי במקום ניתוח

ניתוחי פרוסטטה (ניתוחי ערמונית) - שיטות

קיימות שתי דרכים עיקריות לביצוע ניתוחי פרוסטטה (Prostate Surgery) להסרת האזור החוסם של הבלוטה:

האחד, ניתוח ערמונית סגור – מבוצע באמצעות שיטות זעיר פולשניות, דרך צינור השופכה וללא חתך בטני ( לרוב TURP ). באמצעות מכשיר מיוחד מתבצעת הכריתה וחלקים שהוסרו נשטפים החוצה דרך הצינורית שמוחדרת מהשופכה.

כריתה פתוחה של הערמונית – מבוצע לערמוניות גדולות במיוחד במהלכה המנתח מבצע חתך בשיפולי הבטן ופתיחה של השלפוחית וכניסה דרך צוואר השלפוחית לשם הוצאת האזור החוסם.

הניתוחים הללו מבוצעים רק כאשר מדובר בהגדלה שפירה של הבלוטה המפריעה לתפקוד תקין של מתן השתן.

כריתה רדיקלית של הערמונית (כריתה של כל הערמונית ושלפוחיות הזרע תיעשה כאשר המטופל אובחן עם גידול בערמונית שהינו סרטני וקיימת סכנה שהוא יתפשט לשאר חלקי הגוף.

אחות בחדר ניתוח פרוסטטה מסדרת את המכשירים לפני הניתוח

הסיכונים הקיימים בניתוח פרוסטטה (ערמונית)

בכדי לצמצם את הסיכונים והסיבוכים העשויים להופיע בניתוח, חשוב לעדכן את הרופא המרדים ברקע הרפואי של המטופל וכן למסור לו מראש את רשימת התרופות שאתה נוטל.

סיבוכים שעשויים להופיע כתוצאה מהניתוח כוללים דימום בעת מתן שתן, היווצרות קרישי דם וחסימת שתן, היצרות של צינור השופכה, קושי במתן שתן, בריחת שתן, זיהום בשלפוחית, שפיכה אחורית (נוזל הזרע נפלט לשלפוחית) ואימפוטנציה.  

תהליך ההתאוששות מניתוח בפרוסטטה (ערמונית)

כיוון שמדובר בניתוח המבוצע באזור רגיש, בדרכי השתן צפוי תהליך התאוששות ארוך יחסית. בניתוח סגור (בזעיר פולשני) משך ההחלמה צפוי להיות קצר יותר, אולם גם כאן תידרש למטופל תקופת הסתגלות. ישנן מספר הגבלות החלות על המטופל בשבועות הראשונים: הימנעות מהרמת משאות כבדים וממאמץ יתר, קיום יחסי מין וכו'.

טיפולים חדשנים בערמונית מוגדלת

למידע נוסף אודות טיפולים חדשים בערמונית מוגדלת "ITIND" – סטנט פרוסטטי לערמונית מוגדלת לחץ כאן

רופא אורולוג מומחה - ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות חולים מכבי, לאומית ומאוחדת וגם מקבל מטופלים באופן פרטי

ד”ר בר אל מומחה בכירורגיה אורולוגית, אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר וקופות החולים מכבי ולאומית מבצע ניתוחי פרוסטטה (ניתוחי ערמונית) ומייעץ למטופלים במגוון מרפאות, הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי במרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום. במקרים דחופים/חריגים ניתן לזמן ביקור בבית המטופל. 

רופא אורולוג מומחה - ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות חולים מכבי, לאומית ומאוחדת וגם מקבל מטופלים באופן פרטי

ד"ר אסף בר אל

אורולוג מומחה לטיפול בערמונית מוגדלת