בדיקת PSA

מהי בדיקת PSA? מתי מבצעים אותה? איך מפענחים את התוצאות?

בדיקת PSA

מהי בדיקת PSA? מתי מבצעים אותה? איך מפענחים את התוצאות?

מה זה בדיקת PSA?

בדיקת PSA או בשמה המלא Prostatic specific Antigen היא בדיקת דם לערמונית אשר נמצאת בשימוש קרוב ל-40 שנה. בבדיקה נאמדת כמות החלבון (PSA) אשר מופרש מבלוטת הערמונית וייעודו בשמירת נוזל הזרע במצב נוזלי (לא צמיגי) ובכך מאפשר תנועה תקינה של תאי הזרע. ה-PSA מופרש בכמויות מזעריות למערכת הדם ומשמש כסמן סרטן לאבחון ומעקב של גידולי ערמונית.    

חלבון ה-PSA איננו ספציפי לסרטן הערמונית ועשוי לעלות במצבים שאינם סרטניים כדוגמת דלקת, ערמונית מוגדלת, לאחר רכיבת אופניים ואף קיום יחסים. למרות כניסתם של סמני סרטן חדשים, מקומו של ה-PSA עדיין משמעותי באבחון ומעקב של סרטן הערמונית. נהוג לשלב בבדיקת PSA בדיקה רקטאלית להערכה של הערמונית (DRE) לצורך שיפור דיוק בדיקת הסקר לסרטן הערמונית.

תוכן עניינים

מתי מבצעים בדיקת PSA?

בדיקת PSA מבוצעת במסגרת בדיקות סקר, לצורך אבחון ומעקב של סרטן הערמונית. ע"פ מרבית האיגודים הבינלאומיים מומלץ* לבצע בדיקת PSA לגברים החל מגיל 50, ובגברים אשר נמצאים בקבוצת סיכון מומלץ לבצע בדיקת PSA בגיל מוקדם יותר סביב גיל 45 (קבוצת סיכון =  רקע משפחתי של סרטן הערמונית אצל קרוב משפחה, נשא של גן BRCA2).

לגברים מתחת לגיל 50 עם PSA נמוך מ-1, וגברים מעל גיל 60 עם PSA נמוך מ-2 קיים סיכון נמוך במיוחד לחלות מסרטן ערמונית גרורתי.

* פענוח והסתכלות מושכלת על בדיקת PSA הינו מורכב ודורש התייחסות מיוחדת על ידי אורולוג מנוסה בשל העובדה שערכיו עלולים לעלות במגוון מצבים שאינם אונקולוגים. המטופל צריך להבין כי השימוש בבדיקת ה-PSA עלול להביא לבירור מיותר כגון ביופסיית ערמונית או טיפול מיותר כגון ניתוח/קרינה במצבים שאינם הכרחיים עבורו. יחד עם זאת, השימוש בבדיקת PSA הביאה להפחתה של מעל 50% בתמותה מסרטן הערמונית מאז הוחל השימוש בה.

בדיקת PSA - זיהוי סרטן הערמונית

PSA ערכים, מה נחשב ערך PSA תקין?

קשה לומר מהו ערך PSA תקין נוכח העובדה ש-PSA תלוי בגיל הנבדק, גודל הערמונית, מצב המטופל וכו". ככלל, רצוי שרמת ה-PSA תהיה נמוכה מ-4 נג'/דל',  אך אין זה חד משמעי ולא ניתן לקבוע ערך PSA גבולי.
ערכי PSA לפי גיל משתנים כך שמתחת לגיל 50 רצוי שיהיו מתחת ל-1. בעשור ה-6 לחיים עד 3.5 נג'/דל'. בעשור ה-7 לחיים עד 4.5 נג'/דל'. מעל גיל 70 עד 6.5 נג'/דל'.

PSA ערכים לפי גיל

גיל המטופל (שנים) 

ערכי PSA רצויים (נג'/דל')

מתחת ל-50
50-59
60-69
מעל 70

מתחת ל-1 
עד 3
עד 4.5
עד 6.5

היות וערכי ה-PSA עלולים להשתנות במקרים שאינם אונקולוגים (כפי שצוין קודם לכן) נהוג לחזור על הבדיקה במקרים בהם נצפית עליה חדה ב-PSA מערכי הבסיס. מחקר הראה חזרה של ה-PSA לנורמה בלפחות רבע מהמקרים בהם ה-PSA היה בין 4 ל-10. מומלץ לא לחזור על הבדיקה מהר מדי אלא לאחר 4-6 שבועות תוך הקפדה על הכנה נאותה.

לפיכך, PSA גבוה איננו בהכרח בעייתי וחשוב לקשור בין התוצאה שהתקבלה למצב המטופל מבחינת גילו, גודל ערמונית, בדיקה רקטאלית, ערכי PSA בעבר, האם יש קשר משפחתי לסרטן הערמונית וכו". כל אלה משפיעים על הדרך בה האורולוג יפרש את התוצאה.  

ראיון עם ד"ר בר אל בנושא בדיקת PSA בערוץ 13

נגן וידאו

בדיקת PSA מדדים, איזה מידע ניתן לקבל מתוצאת הבדיקה?

את ערכי ה-PSA ניתן לנתח במספר אופנים המרחיבים את המידע המתקבל מהבדיקה.

PSA Free/total (fPSA) – כ-60-90% מה-PSA בדם מוצמד לחלבונים וחלקו מסתובב חופשי. ערך זה מתאר את היחס בין PSA החופשי למול רמת PSA הכללי בדם. ככל שהיחס בין PSA החופשי לכללי נמוך, כך הסיכון לסרטן הערמונית גבוה יותר. ערכים תקינים של יחס  free/total PSA הם מעל ל10-12%. גם כאן, ניתן לבצע התאמה של התוצאה לגיל המטופל.

PSA Velocity (PSAV) – זוהי מגמת השינוי בערכי ה-PSA בטווח זמן מסויים. הגדרת קצב השינוי משתנה מארגון אחד לאחר אך לרוב נקבע על בסיס שלוש תוצאות של בדיקת דם P S A בטווח של 12-18 חודשים. יעילות ה-PSAV מוגבלת כאשר ה-PSA  מתחת ל-2 נג'/מל' או מעל 10 נג'/מל'. לפי ארגון ה-NCCN האמריקאי PSAV אינו תקין כאשר השינוי גבוה מ- 0.35נג'/מל' בשנה.

PSA Density (PSAD) – זהו היחס בין בדיקת ה-PSA הכללי (Total PSA) למול גודל הערמונית (Prostate Volume). ככל שה-PSAD נמוך יותר כך עולה הסיכוי שמדובר בהגדלה שפירה של הערמונית. לפי מחקרים רף תקין של PSAD העומד על 0.15. בעבר הראו שערך תקין של PSAD יכול למנוע כ-50% מביופסיות מיותרות של הערמונית אך מחקרים אחרים קראו תיגר בקביעת רף זה. ישנם מחקרים שמקשרים בין אגרסיביות של סרטן הערמונית ל-PSAD. בעייתיות הבדיקה נובעת מאי דיוק של מדידת נפח הערמונית ושינויים בתוצאות ה-PSA הכללי.

בדיקת PSA- שאלות ותשובות

שאלות ותשובות:

בדיקת PSA הכנה, איך עלי להתכונן לקראת הבדיקה?

הרבה מהמטופלים תוהים האם צריך לצום לפני בדיקת PSA? והתשובה היא לא, רמות ה-PSA בדם אינן מושפעות מאכילה או פעילות המעי. מה שכן, לקראת בדיקת PSA עליך להימנע מקיום יחסי מין כ-3-5 ימים קודם לבדיקה. כמו כן, 3-5 ימים טרם הבדיקה מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת עם דגש לרכיבת אופניים / סוסים אשר עלולים להביא לשחרור PSA לדם בשל "מסג' הפרוסטאטי" שנגרם מכיסא האופניים או האוכף.

האם בדיקת ה-PSA אמינה?

כפי שצוין קודם לכן, PSA אינו ספציפי לסרטן הערמונית ויכול לעלות גם במקרים שאינם גידוליים כגון דלקת, לאחר פעילות מינית או גופנית, או סתם מפני שהמטופל סובל מערמונית מוגדלת (יותר רקמת ערמונית, יותר PSA יכול להשתחרר לדם). במקביל לקבלת תוצאות הבדיקה מומלץ לבצע בדיקה רקטאלית ושילוב של שתי הבדיקות הנ"ל מעלה משמעותית את אמינות של בדיקת PSA ואת רמת הדיוק. 

איך אפשר להוריד את רמות ה-PSA?

PSA גבוה אינו בהכרח מצביע על מחלה ואל לנו להסתכל עליו ככזה. יכול להיות שניתן לבצע הורדת PSA באופן טבעי או על ידי תרופות אך אין הגיון בביצוע הדבר. הורדה של PSA באופן מלאכותי משולה לעצימת עיניים במהלך נהיגה.  במידה ונצפו ערכים גבוהים בבדיקת PSA יש צורך בבירור אצל אורולוג מנוסה.  

מתי יש לבצע בדיקת PSA אחרי ניתוח כריתת ערמונית?

נהוג לבצע בדיקת PSA לאחר כ-6 שבועות מהניתוח ולחזור על הבדיקה 3 חודשים מהניתוח. התוצאה הרצויה הינה ערך PSA שאינו מדיד או קרוב במידה רבה לאפס.

מתי מומלץ לבצע בדיקת PSA לאחר הקרנות?

במקרה של טיפולי קרינה לערמונית ערכי ה-PSA יורדים בהדרגה ובמקרים אלה מומלץ לבצע את הבדיקה הראשונה כ-3 חודשים לאחר טיפול הקרינה האחרון.

ד”ר בר אל, אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא מבצע מעקב ובדיקות סקר לסרטן הערמונית לאלפי מטופלים. ד"ר בר אל מבצע בדיקות סקר שנתיות  הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי במרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום. 

רופא אורולוג מומחה - ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות חולים מכבי, לאומית ומאוחדת וגם מקבל מטופלים באופן פרטי

ד”ר בר אל, אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא מבצע מעקב ובדיקות סקר לסרטן הערמונית לאלפי מטופלים. ד"ר בר אל מבצע בדיקות סקר שנתיות  הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי במרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום. 

רופא אורולוג מומחה - ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות חולים מכבי, לאומית ומאוחדת וגם מקבל מטופלים באופן פרטי

ד"ר אסף בר אל

אורולוג מומחה לטיפול בערמונית מוגדלת