סרטן שלפוחית השתן

ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית

מהו סרטן שלפוחית השתן?

גידול בשלפוחית השתן מאופיין בהתמיינות תאים מוגברת ויצירת רקמה בלתי סדירה בדופן שלפוחית השתן.

מכלל הגידולים הסרטניים אצל גברים ונשים, מדובר בגידול השישי בשכיחותו. בכ-95% מהמקרים זהו תהליך גידולי הנקרא בשפה המקצועית Urothelial Carcinoma.

הטיפול בגידולי השלפוחית נקבע לרוב על פי מידת המעורבות של הגידול בדופן השלפוחית, כלומר, האם חודר לשכבות העמוקות יותר של דופן שלפוחית השתן (כ-20% לערך) או שהינו שטחי בלבד (כ-80% מכלל המקרים).

מהי השכיחות של סרטן שלפוחית השתן בישראל?

על פי נתוני משרד הבריאות בעשורים האחרונים, נצפית מגמת עליה בשכיחות מספר המאובחנים בסרטן זה. בישראל מאובחנים מדי שנה כ-1500 חולים חדשים. כ-80% מהמאובחנים הם גברים, בד"כ מעל גיל 60.

סרטן שלפוחית השתן

האם יש גורמי סיכון לסרטן שלפוחית השתן?

להתפתחות המחלה ישנן סיבות גנטיות (נדירות יותר) וגורמים סביבתיים (נפוצים ביותר). הגורם העיקרי להתפתחות גידול בשלפוחית השתן הינו עישון!. 

הנה מספר עובדות מעניינות למעשנים:

  • לאדם מעשן יש פי 2 עד 6 סיכון לחלות במחלה, בהשוואה לכלל האוכלוסייה. ככל שעולה מספר הסיגריות כך עולה גם הסיכון בהתאמה. מעל 9 סיגריות ביום (הסיכון עולה לפי 1.5), מעל 20 סיגריות ביום (פי 5.5).
  • משך העישון גם הוא מעלה את הסיכוי להתפתחות המחלה. מעל 10 שנות עישון (פי 1.2) ולאומת זאת מעל 40 שנות עישון (פי 3). אם עישנת למעלה מ-60 שנה הסיכון להתפתחות המחלה הינו פי 6 בהשוואה לכלל האוכלוסייה.
  • שאיפת עשן (עישון פסיבי) לא הוכחה כמעלת סיכון (עם זאת, הדבר קשה מאוד להוכחה חותכת).
  • הפסקת העישון תפחית את הסיכוי לחלות במחלה ולאחר כ-15 שנה הסיכוי משתווה לזה של כלל האוכלוסייה.

גורמים נוספים:

  1. חשיפה לאמינים ארומטיים אשר נקשרים ל-DNA בתוך התא, אותם ניתן למצוא בתעשיית הצבע, מכונאות רכב, תעשיית העור, מפעלי נייר וכו".
  2. גורם נוסף המעלה את הסיכוי לחלות בסרטן השלפוחית הינו זיהום כרוני (שנים) בשלפוחית השתן. מצרים הינה אזור אנדמי לטפיל הנקרא Schistosoma. הטפיל יכול לגרום להתפתחות סרטן מסוג שאת אפיטל קשקשי של שלפוחית השתןן (Squamous Cell Carcinoma – SCC).
  1. קרינה גם היא יכולה להעלות את הסיכון להתפתחות המחלה פי 2 עד 4, גם לאחר שנים מהחשיפה.
  2. כימותרפיה מסוג ציקלופוספאמיד מעלה את הסיכון לחלות במחלה פי 9 מכלל האוכלוסייה.

האם ניתן למנוע את התפתחות הסרטן?

כאמור, הפסקת העישון תורמת להפחתת הסיכוי לחלות במחלה. תזונה מזרח תיכונית (עשירה בירקות ופירות) מפחיתה סיכון. מחקרים שונים פרסמו כי לשתיה מוגברת של נוזלים, ממתיקים מלאכותיים, משקאות קפאין או אלכוהול יכולת לתרום מניעת התפתחות סרטן, אולם אלו לא הוכחו כגורמים משפיעים.

מהם התסמינים להתפתחות סרטן שלפוחית השתן?

הסימן השכיח ביותר הוא דימום בשתן שאינו מלווה בכאבים. לעיתים עשויה להופיע תחושת צריבה ודיסאוריה (כאבים במתן שתן) כמו גם תכיפות ודחיפות במתן שתן. ירידה במשקל, כאב אגני או תחושת מלאות בבטן התחתונה עלולים להצביע אף הם על המצאות המחלה.

מערת השתן - טיפול בסרטן שלפוחית השתן

איך מאבחנים את המחלה?

לצד למידת ההיסטוריה הרפואית של החולה, אבחון המחלה נעשה על ידי 3 בדיקות המאפשרות קבלת תמונה מלאה:

1.ציטולוגיה בשתן – לאיתור תאים חשודים בשתן. 

2.בדיקת CTU – בדיקת CT אשר מספקת אינפורמציה לגבי מערכת השתן העליונה (הכליות והשופכנים) ומאפשרת איתור של פגמי מילוי בתוך מערכת השתן המרמזים על המצאות רקמה חשודה.

3.ציסטוסקופיה – לצורך בירור של מערכת השתן התחתונה (שלפוחית ושופכה) 

איך מטפלים בגידולים של שלפוחית השתן?

נהוג לחלק את התהליכים בשלפוחית לשניים על פי מידת החדירות של הגידול לדופן השלפוחית כתהליכים שטחיים – CIS, Ta, T1 לעומת תהליכים עמוקים – T2-4. מידת החדירות של הגידול תתווה בהמשך את אופי הטיפול והמעקב שיוצע למטופל. תהליכים שטחיים לרוב מנוהלים בגישה אנדוסקופית (TURBT) ע"י כריתתם בלבד ותהליכים עמוקים יותר מצריכים כריתה רדיקאלית של שלפוחית השתן (הסרה מלאה שלה כולל בלוטות לימפה באזור) או לחילופין טיפול קרינתי משולב עם כימותרפיה.

ד"ר אסף בר אל מייעץ למטופלים במגוון מרפאות, הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי במרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום. במקרים דחופים/חריגים ניתן לזמן ביקור בבית המטופל.