גידולים בשלפוחית השתן

ד"ר אסף בר אל - מומחה בכרורגיה אורולוגית

סוגי גידולים בשלפוחית השתן

גידולים בשלפוחית השתן מתחלקים לשתי קטגוריות עיקריות:

1. גידול שפיר בשלפוחית השתן

גידול שאינו סרטני, לפי רוב אינו מסוכן ומשפיע על רמת החיים של המטופל רק לעיתים רחוקות. גידול שפיר לא בהכרח יצריך טיפול רפואי.

2. סרטן שלפוחית השתן 

גידול סרטני שמתפתח בדופן שלפוחית השתן. מידי שנה, בין 1,000 ל- 1,500 איש מאובחנים כחולים בסרטן שלפוחית השתן. ללא טיפול, התהליך בשלפוחית עלול להתקדם מקומית מעבר לגבולות לשלפוחית ואף עשוי להמשיך ולהפוך לגרורתי כלומר, ששולח גרורות לאברים נוספים בגוף כגון בלוטות לימפה, בית החזה וכו". סרטן שלפוחית השתן נדיר יותר באוכלוסיית הנשים, ומרבית המטופלים הם גברים בשנות ה- 60 וה- 70 לחייהם.

תסמינים של גידולים בשלפוחית השתן

גידולים סרטניים וגידולים שפירים גדולים עלולים לפגוע באיכות החיים של אנשים הסובלים מהם, ולגרום להם לחוות את התסמינים הבאים:

  • דם בעת מתן שתן
  • כאב, שריפה או צריבה תוך כדי מתן שתן
  • תחושת דחיפות לתת שתן
  • הטלת שתן לעיתים קרובות או לחלופין קושי להטיל שתן
  • כאבי בטן תחתונה
  • כאבי גב תחתון

 

פנייה מהירה לטיפול במקרים החשודים לסרטן שלפוחית השתן משפרים את סיכויי החלמה טובה יותר. אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים המצוינים כאן, חשוב לפנות ולהיוועץ ברופא מקצועי בתחום האורולוגיה.

גידולים סרטניים בשלפוחית השתן

קיימים מספר סוגים של גידולים סרטניים בשלפוחית השתן:

  • קרצינומה של תאי המעבר/תאי אורותל (Urothelial Carcinoma, UC) – הסוג הנפוץ ביותר של סרטן שלפוחית השתן. גורמי הסיכון המשמעותיים להתפתחות תהליכים מסוג זה הוא עישון  וחשיפה לחומרים מסרטנים אשר עלולים להמצא בתעשיית הגומי, צבע וכו". התהליכים מתפתחים בשכבת תאי המעבר של מערכת השתן.  הגידול לרוב בעל מאפיינים פפילריים (מעיין אלמוגים הנוצרים בדופן השלפוחית).
 
  • קרצינומת תאי הקשקש – (Squamous Cell Carcinoma) סוג נדיר של סרטן שלפוחית השתן. הוא מופיע בדרך-כלל בעקבות גירוי או זיהום ארוך טווח בשלפוחית השתן, שבסופו של דבר מוביל למוטציה של תאים אלו ולהתפתחות הגידול הסרטני.

כיצד מאבחנים גידולים בשלפוחית השתן

כאשר עולה הצורך לשלילת המצאות תהליכים בשלפוחית השתן נהוג להתחיל בירור שכולל בחובו שלושה דברים עיקריים. 

ציטולוגיה במהלכה תספק דגימת שתן בה יחפש פתולוג תאים החשודים כתאים גידולים. בשל רגישות נמוכה של הבדיקה נהוג לחזור עליה 3 פעמים.  

בדיקת CTU,  הדמיה אשר מתמקדת במערכת השתן. 

הבדיקה השלישית, הינה ציסטוסקופיה במהלכה מוחדרת מצלמה דרך השופכה לתוך כיס השתן והאזור נסרק בקפדנות על ידי האורולוג המבצע. במקרים בהם יימצא תהליך חשוד תוזמן להסרת התהליך במועד אחר תוך זמן סביר.

דרכי הטיפול

בעוד שגידולים שפירים בדרך כלל אינם מצריכים טיפול, אלא אם כן הם גורמים לאי נוחות המטופל, טיפול בגידולים סרטניים הוא נרחב ומצריך תוכנית טיפול מהירה ומדויקת, שתביא לתוצאות הטובות ביותר.

הטיפול בגידולים סרטניים בשלפוחית השתן משתנה בהתאם לסוג הסרטן והשלב שבו נתגלה הסרטן בשלפוחית. פעמים רבות הטיפול כולל ניתוח להסרת הגידול ו/או חלק משלפוחית השתן או כולה. במקרים מסוימים תהיה מעורבות של אונקולוג אשר יתווה טיפול משלים.  

ד”ר אסף בר אל מומחה בכירורגיה אורולוגית, אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר וקופות החולים מכבי ולאומית ומייעץ למטופלים במגוון מרפאות, הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי בבמרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום.