אנוקלאציה אנטומית אנדוסקופית של הערמונית (AEEP)
אנוקלאציה אנטומית אנדוסקופית של הערמונית (AEEP)
מה זה אנוקלאציה של הערמונית?
במשך עשרות שנים ניתוח ה-TURP היווה כסטנדרט ניתוחי לטיפול בערמונית מוגדלת. במקרים של ערמונית גדולה במיוחד האפשרות הניתוחית המקובלת היתה ניתוח פתוח, דרך חתך בטני. הצורך בפתרון ניתוחי שייתן מענה לערמונית הגדולה מ-80 סמ"ק ויאפשר הסרה אנטומית מלאה של האזור החוסם התבקש נוכח האשפוז הממושך ושכיחות מוגברת של סיבוכים בניתוחי ערמונית הפתוחים.
בשנים האחרונות גובר השימוש בשיטת ניתוח חדישה הנקראת אנוקלאציה אנטומית אנדוסקופית של הערמונית או באנגלית Anatomical Endoscopic Enucleation of Prostate (AEEP) המאפשרת הסרה מלאה של האזור החוסם (אדנומה) בערמונית בגישה אנדוסקופית.
שיטת זאת מאפשרת לבצע ניתוח גם במקרים של ערמונית גדולה במיוחד, הרבה מעבר ל-80 סמ"ק.
במהלך הפעולה מסירים את האזור החוסם בערמונית בשלמותו כשם שאנו מפרידים את פלחי התפוז מקליפתו בשלמות דרך חריר קטן ולאו דווקא ע"י פירוק של פלחיו לגורמים והוצאתם בפיסות קטנות. הדבר מאפשר הסרה מדויקת ומלאה יותר כך שכמעט ולא מושארת רקמה שעלולה לחזור ולחסום בעתיד.
תוכן עניינים
אילו שיטות קיימות להסרה אנדוסקופית של הערמונית?
קיימות מספר שיטות לביצוע אנוקליאציה של הערמונית והבדלם נעוץ בסוג האנרגיה שבשימוש לצורך הפרדת הרקמה. לא נצפה הבדל מהותי בתוצאות הניתוח כאשר בוצעה השוואה בין סוגי האנרגיה השונים, כמובן, כל עוד מבוצעת כהלכה. השפעת האנרגיה על הרקמה הסובבת את הערמונית משתנה לפי האנרגיה שבשימוש: (מהשטחי לעמוק)
שיטות לביצוע אנוקליאציה של הערמונית | תאור |
BipoLEP | אנוקלאציה אנדוסקופית של הערמונית ע"י אנרגיה ביפולרית (חודר כ-0.2-0.3 מ"מ לעומק הרקמה) |
ThuLEP | אנוקליאציה ע"י לייזר טוליום (חודר כ-0.25 מ"מ לעומק הרקמה) |
HoLEP | אנוקליאציה ע"י לייזר הולמיום (חודר כ-0.4 מ"מ לעומק הרקמה) |
GreenLEP | אנוקליאציה ע"י לייזר ירוק (חודר כ-0.8 מ"מ לעומק הרקמה) |
השפעת האנרגיה על הרקמה הסובבת נחשדת כגורם להופעת תלונות ו/או סיבוכים לאחר ניתוחי הערמונית. ככלל, כמנתח השאיפה היא לשימוש מינימלי באנרגיה המשפיעה על הרקמה הסובבת. ולכן השיטות המובילות בתחום האנוקליאציה הן ה-HoLEP וה-BipoLEP.
מה הם הסיבוכים האפשריים?
ככלל AEEP נחשבת כפעולה בטוחה לטיפול בתלונות במתן שתן על רקע הגדלה שפירה של הערמונית. חשוב להדגיש שאחוז סיבוכים נמוך בהשוואה לניתוח פתוח או TURP אשר עדיין נהוגים כיום. יחד עם זאת, כמו כל ניתוח פולשני עלולים להתפתח סיבוכים לאחר הפעולה.
קושי בשליטת מתן השתן אינו נדיר אך מסתדר לרוב בתוך 3-6 חודשים אם וכאשר מופיע. בודדים מפתחים חוסר שליטה קבוע. היצרות צוואר השלפוחית אשר מתרחש ב-0.8% מהמקרים הינו סיבוך מצער אשר מצריך מספר ניתוחים לתיקונו.
היצרות שופכה נעה סביב 3% וקיימת בכל שיטות הניתוח השונות. למעלה מ-75% מציגים שפיכה אחורית לאחר ניתוחי AEEP עם סיכוי לירידה בעוצמת האורגזמה אך ללא השפעה על הזיקפה.
לאחר הניתוח, איך עלי לנהוג?
בסיום הניתוח יושאר קתטר שתן המאפשר שטיפה של כיס השתן. הקטטר מושאר למשך 24-72 שעות בהתאם לדרגת הדימום אשר מופיע לאחר הניתוח. לאחר הוצאת הקתטר המטופל יכול להשתחרר לביתו. דימום קל וצריבה במתן שתן הינו דבר שבשגרה ואין צורך להילחץ. בריחת שתן קלה וזמנית נצפית לעיתים וחולפת עם הזמן.
על מנת להבטיח ריפוי מהיר ובטוח מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת או הרמת משא כבד. הימנעות מרכיבת אופנים או רכיבת סוסים במשך 3-4 שבועות. כמו כן, מומלצת צריכה של כ-2-3 ליטר ביממה אלא אם ישנן סיבות רפואיות המונעות זאת (כגון אי ספיקת לב או כליות). במסגרת ריפוי הפצע באזור הערמונית עלול להופיע דחיפות ותכיפות במתן שתן אשר נמשך מספר שבועות לאחר הניתוח.
ד”ר בר אל, אורולוג מומחה מייעץ ומבצע ניתוחי ערמונית למטופלים הסובלים מערמונית מוגדלת במגוון מרפאות, הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי במרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום.
ד”ר בר אל, אורולוג מומחה מייעץ ומבצע ניתוחי ערמונית למטופלים הסובלים מערמונית מוגדלת במגוון מרפאות, הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי במרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום.