דם בשתן (המטוריה)
דם בשתן (המטוריה)
דימם בדרכי השתן, או בשמו המקצועי, המטוריה, הינו מצב בו ישנה נוכחות של דם בשתן. המצב יכול להיות גלוי (דם בשתן הנראה בעין), או שיכול להיות סמוי כאשר נצפים תאי דם אדומים בבדיקת שתן מעבדתית.
תוכן עניינים
מהו דימום בשתן?
כאמור, ישנם שני אופנים עיקריים להופעת דם בשתן:
- המטוריה גלויה (מקרו-המטוריה) – במקרה זה הדם נראה לעין והשתן משנה את צבעו לגוון אדום או חום. מדובר במצב נדיר יחסית.
- המטוריה מיקרוסקופית – במצב זה נוכחים בשתן תאי דם אדומים אבל לא ניתן להבחין בהם, אלא באמצעות מיקרוסקופ. מדובר במצב שכיח אשר לעתים מתגלה בבדיקות שתן שגרתיות, לרוב מעל גיל 50.
למרות שדם בשתן אינו נדיר, במיוחד בצורתו המיקרוסקופית, חשוב לברר את הסיבה לכך ולשלול מצבים רפואיים הדורשים טיפול.
דם בשתן – סיבות
האבחנה המבדלת בהמצאות דימום בדרכי השתן הינה רחבה ביותר וכוללת מגוון רחב מאוד של פתולוגיות אפשריות. הסיבות הנפוצות ביותר (חשיבותן לאו דווקא בסדר המתואר):
- זיהומים במערכת השתן – מצבים דלקתיים בשל זיהום חיידקי המגרה את רירית מערכת השתן
- אבנים בדרכי השתן – אשר עלולות לשפשף רקמות ולגרום לדימום או פציעה בכליות או בשלפוחית כתוצאה מטראומה.
- ערמונית מוגדלת – אצל גברים מבוגרים נפוץ מאד מצב של הגדלה שפירה של הערמונית (BPH) אשר עלול לגרום לחסימה חלקית של דרכי השתן ולדימום.
- גידולים במערכת השתן – דם בשתן הוא לעתים סמן לציסטות (שפירות) או גידולים ממאירים (סרטן בשלפוחית השתן, סרטן בכליות או סרטן בערמונית).
- תופעת לוואי של טיפול תרופתי – תרופות שונות, כגון מדללי דם או תרופות כימותרפיות, מובילות לעתים לדימום בשתן.
- מחלת כליות – מחלות מטבוליות, דלקות או זיהומים עלולים להסתמן כדימום בשתן.
- מחלות שונות – מצבים המערבים את מערכת השתן, כמו אנדומטריוזיס, המטוריה משפחתית (גנטית המועברת במשפחה), או הפרעות קרישה שונות בדם.
דם בשתן ללא כאבים: האם זה מסוכן?
במרבית המקרים, דם סמוי בשתן אינו מעיד על מצב מסוכן, אבל אם מופיע ללא כאבים בהחלט מומלץ לעבור בירור רפואי. דם בשתן ללא כאבים עשוי להיראות בלתי מזיק, אך הוא עלול להעיד על מצבים רפואיים משמעותיים כמו סרטן במערכת השתן ודיחוי הבירור עלול להביא לאבחון מחלה בשלב מתקדם יותר. כמובן שישנם דימומים בשתן שאינם ממקור ממאיר, כגון הגדלה שפירה של הערמונית או על רקע טיפול תרופתי אך במהלך בירור אנו מעוניינים לשלול את המצבים החמורים יותר (כגון גידול בדרכי השתן) על מנת לטפל בזמן כדי למנוע את התדרדרות המצב. בייחוד במצבים של דם בשתן ללא כאבים, חשוב לגשת לאורולוג מומחה על מנת לשלול תחלואה משמעותית ולטפל בבעיה הקיימת.
דם בשתן בהריון: מתי יש סיבה לדאגה?
היריון הינו מצב רגיש יותר וכמו כל תופעה חריגה, גם דם בשתן בהיריון מחייב בירור רפואי. גורמים אפשריים למצב של דם בשתן בהיריון הינם:
- דלקות בדרכי השתן – זוהי אחת הסיבות השכיחות לדם בשתן בהריון, אשר נגרמת בעיקר בשל שינויים הורמונליים. לרוב תחוש האישה גם כאבים, צריבה במתן שתן ותכיפות.
- אבנים בדרכי השתן – במהלך ההיריון מתרחשים שינויים בתפקוד הכליות וכתוצאה מכך עלולות להיווצר אבנים אשר נוכחותן גורמת לכאבים ולדימום.
- לחץ מכני – הרחם הגדל לוחץ פעמים רבות על שלפוחית השתן או על דרכי השתן ועלול לגרום לשינויים בכלי הדם ולהופעת דם בשתן.
- רעלת היריון – במקרים נדירים דם בשתן הינו סימן לבעיה כלייתית הנובעת מלחץ דם גבוה או רעלת היריון ומכאן חשיבות האבחון בכל מצב של דימום בשתן בהיריון. רעלת היריון מסכנת מאד את האם והעובר ואף עלול להתפתח לכדי סיבוך נדיר אך מסוכן שנקרא HELPP (Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count)
אשר מתפתח לרוב בשליש השלישי אך יכול להופיע גם לאחר הלידה. מדובר בתסמונת הפוגעת בכבד ובתפקודי הקרישה ומחייבת טיפול רפואי מהיר.
לסיכום, כל מצב של דם בשתן בהיריון, בעיקר אם הוא מלווה בתסמינים נוספים כמו חום, כאב במותניים, נפיחות בגפיים או לחץ דם גבוה, מחייב בירור רפואי מידי, על מנת לשלול מצבים רפואיים המסכנים את האם או את העובר. יש לפנות לרופא ולבצע בדיקות שתן אבחנתיות ובמידת הצורך בדיקות נוספות כגון אולטרסאונד של מערכת השתן.
דם בשתן אצל נשים בגיל המעבר
דם בשתן אצל נשים בגיל המעבר קשור לרוב לשינויים הורמונליים. ירידה ברמות האסטרוגן, אשר מתרחשת בגיל זה, עלולה לגרום לדלדול שכבת התאים השטחית ביותר (רירית) במערכת השתן ובכך מעלה את הסיכון לדלקות בדרכי השתן ולדימום קל. נשים רבות בגיל המעבר מדווחות על הופעת דלקות בדרכי השתן, לעתים חוזרות ונשנות, גם אם לא סבלו מכך בעבר.

דם בשתן אצל גברים מבוגרים
הסיבה השכיחה להופעת דימום בשתן אצל גברים מבוגרים היא הגדלה שפירה של הערמונית, אבל חשוב לעבור בירור רפואי כדי לשלול הימצאות גידולים ממאירים.
גברים אשר להם היסטוריה משפחתית של ממאירויות בדרכי השתן, או גברים הנמצאים בסיכון בשל עישון, צריכים לעבור בירור רפואי מקיף בכל מקרה של הופעת דם בשתן.
דם בשתן וכאבים בבטן התחתונה - מה הקשר?
דם בשתן המלווה בכאבים בבטן התחתונה עשוי להעיד על בעיה במערכת השתן או באיברים סמוכים. הסיבות הנפוצות כוללות:
- דלקת בדרכי השתן (UTI) – זהו מצב שכיח שבו זיהום בשלפוחית השתן או השופכה גורם לגירוי ודלקת, המובילים לדימום ולכאבים בבטן התחתונה. לעיתים קרובות יתלוו לכך תסמינים כמו צריבה במתן שתן ותכיפות. אנשים, ובעיקר נשים, אשר להן נטייה לפתח דלקות בדרכי השתן, מכירות היטב את הכאב האופייני ויודעות כי עליהן לפנות לרופא.
- אבנים בשלפוחית השתן או בדרכי השתן – מי שחווה כאבים בשל אבנים בדרכי השתן לא ישכח את הכאב, לעתים האבנים עלולות לגרום לשפשוף או פציעה ברקמות וכתוצאה מכך נגרם גם דימום.
- בעיות גינקולוגיות בנשים – מצבים כגון אנדומטריוזיס או ציסטות בשחלות, יכולים להסתמן ככאבים בבטן תחתונה ודימום בשתן והנשים מופנות להמשך בירור וטיפול.
- דלקת או גידולים במערכת השתן – מצבים אלו עלולים לגרום לדם בשתן וכאבים, במיוחד בשלבים מתקדמים של מחלה.
אבחון וטיפול בדימום בשתן - מתי לפנות לאורולוג?
האבחון הראשוני של דם בשתן מתבצע לרוב בבדיקות שתן שגרתיות ולעתים מתגלה באקראי. חשוב לפנות לאורולוג במקרים הבאים:
- דם גלוי בשתן – בניגוד לדם מיקרוסקופי אשר אינו נראה לעין, במצב שבו השתן משנה את צבעו לאדום, ורוד או חום, חשוב לפנות לרופא אורולוג מומחה להמשך בירור.
- העדר כאבים – דווקא כאשר דימום השתן אינו מלווה בכאב או צריבה, אשר מעידים לרוב על דלקת, כדאי לפנות לרופא מומחה על מנת לאבחן מהי הסיבה ולשלול מחלות משמעותיות.
- תסמינים נלווים – כאשר הדימום מלווה בחום, עוויתות בבטן, קושי במתן שתן או הופעה לאורך זמן המלווה בירידה במשקל, חשוב לפנות לאורולוג.
- היסטוריה משפחתית – אם קיים סיפור משפחתי של סרטן במערכת השתן, קיים סיכון גבוה יותר לחלות בגידולים של מערכת השתן וחשוב לאבחן את הבעיה.
- דם בשתן לאחר ספורט או פעילות גופנית מאומצת – לעיתים פירוק שריר עקב פעילות גופנית מאומצת יכול להידמות לדימום גלוי בשתן. מומלץ להגיע להתייעצות בכל מצב של דימום בשתן לאחר פעילות גופנית, בעיקר אם נמשך לאורך מספר ימים.
בדיקות לאבחון דם בשתן
תהליך האבחון אצל האורולוג יכלול תשאול מקיף ובדיקות אבחון שונות, החל מבדיקות מעבדה ועד הדמיות ובדיקות צילום זעיר פולשניות:
- בדיקת שתן לציטולוגיה – בדיקה זו נועדה לאתר תאים חריגים או ממאירים בדרכי השתן. הבדיקה מבוצעת באמצעות איסוף דגימת שתן שני של הבוקר, והעברת השתן למעבדה, לצורך בדיקת התאים במיקרוסקופ. מדובר בבדיקה פשוטה, שגרתית ולא פולשנית אבל חסרונה ברגישות נמוכה לאיתור גידולים בשלב ראשוני (בשל כך, יש צורך בחזרה על הבדיקה בשלושה ימים שונים). כיום ישנן בדיקות מעבדה חדישות יותר הניתנות לביצוע דרך הביטוח המשלים או הפרטי.
- CTU (CT Urography) – בדיקת הדמיה מתקדמת, המשלבת שימוש בחומר ניגוד לזיהוי בעיות במערכת השתן. הבדיקה מבוצעת כאשר קיים חשד לגידולים במערכת השתן, או כאשר מזוהות חריגות מבניות של דרכי השתן. במסגרת הבדיקה מוזרק חומר ניגוד לווריד ומבוצעת סריקה אשר מספקת הדמיה מפורטת של מערכת השתן. מדובר בבדיקה בעלת רגישות גבוהה, אך היא כרוכה בחשיפה לקרינה (לצערנו חלופת ה-MRI אינה מספקת ולכן מומלצת רק במקרים חריגים).
- ציסטוסקופיה – בדיקת ציסטוסקופיה היא בדיקה פולשנית המאפשרת צפייה ישירה בתוך שלפוחית השתן והשופכה באמצעות מצלמה זעירה. הבדיקה מבוצעת כאשר קיים חשד לגידולים, חסימות או דלקות כרונית בשלפוחית השתן. במסגרת הבדיקה מוחדר ציסטוסקופ (צינור עם מצלמה) דרך השופכה לשלפוחית השתן, במידה ומבוצע תחת הרדמה ניתן ליטול ביופסיות על פי הצורך.
אורולוג מומחה יידע להתאים את הבדיקה הנכונה למצב הרפואי, במטרה לאבחן את הסיבה המדויקת להופעת הדימום בשתן. לאחר אבחון הבעיה ניתן יהיה להתאים את הטיפול הנכון, החל מטיפול תרופתי, דרך פרוצדורות שונות כגון ריסוק אבנים ועד לטיפול כירורגי במידת הצורך.
ד”ר בר אל מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות החולים מכבי ולאומית, מבצע בירור ומטפל בהופעת דימום בשתן (המטוריה) הן ברפואה הציבורית והן ברפואה הפרטית במספר מרכזים רפואיים.

ד”ר בר אל מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות החולים מכבי ולאומית, מבצע בירור ומטפל בהופעת דימום בשתן (המטוריה) הן ברפואה הציבורית והן ברפואה הפרטית במספר מרכזים רפואיים.