אורוגרפיה (CTU)

ד"ר אסף בר אל: מומחה בכירורגיה אורולוגית

אורוגרפיה (CTU)

ד"ר אסף בר אל: מומחה בכירורגיה אורולוגית

אורוגרפיה או CTU (Computed Tomography Urography) היא בדיקת דימות מתקדמת המבוצעת באמצעות טומוגרפיה ממוחשבת (CT). מטרת הבדיקה היא להדגים את מערכת השתן (כליות, שופכנים ושלפוחית). הבדיקה עוזרת באבחון של גידולים בדרכי השתן או איתור הפרעות מבניות. לעיתים ניתן לזהות אבנים בדרכי השתן. במסגרת הבדיקה מוזרק חומר ניגוד המכיל יוד לווריד, על מנת לאפשר הדמיה מדויקת של מבנה מערכת השתן.

תוכן עניינים

נגן וידאו

מתי נדרשת בדיקת CTU: אבחון בעיות במערכת השתן?

בדיקת CTU נחשבת לכלי אבחוני חשוב במצבים הבאים:

  • איתור גידולים – כאשר קיים חשד לגידולים בכליות, בשופכנים או בשלפוחית השתן.
  • אבחון אבנים בדרכי השתן – באמצעות הבדיקה ניתן לזהות אבנים בכליות או בשופכנים וכן להעריך את מיקומן וגודלן.
  • דם בשתן (המטוריה) – בדיקת אורוגרפיה מבוצעת לעתים כחלק מהליך בירור סיבה לדימום בדרכי השתן.
  • חשד לחסימות או היצרויות – במסגרת הבדיקה ניתן להעריך חסימות בשופכנים או הפרעות בזרימת השתן, כתוצאה מהיצרות או לחץ חיצוני.
  • הפרעות מבניות – זיהוי מומים מולדים או נרכשים במערכת השתן.

מה צריך לדעת לפני הבדיקה?

במרבית המקרים יש להימנע מאכילה ושתייה במשך 6 שעות לפני הבדיקה, בהתאם להנחיות המכון המבצע. ייתכן שלפני הבדיקה צריך יהיה לשתות מים על מנת להבטיח ששלפוחית השתן תהיה מלאה.

לבדיקה חשוב להביא בדיקות דם לתפקודי כליות (קריאטינין), שבוצעו עד חודש לפני הבדיקה, לכל היותר. זאת על מנת לוודא שחומר הניגוד שיוזרק, לא יזיק לכליות. בכל מקרה של רגישות ליוד חשוב ליידע את הרופא ואת הצוות במכון. נשים בהיריון צריכות ליידע את הצוות הרפואי, מכיוון שהבדיקה כוללת קרינה ואיננה מומלצת כלל בהריון.

מטופלים הנוטלים תרופות באופן קבוע צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקתן באופן זמני (בעיקר תרופות לסוכרת).

מומלץ ליידע את צוות המכון באם יש לך אלרגיה לחומר ניגוד (יוד)

טרם הבדיקה יש להסיר תכשיטים ואביזרי מתכת.

אופן ביצוע בדיקת אורוגרפיה

בתחילת הבדיקה מתבקשים המטופלים לשכב על מיטת מכשיר ה-CT וחומר ניגוד מוזרק לווריד, על מנת לשפר את נראות כלי הדם והרקמות של מערכת השתן.

הבדיקה עצמה מבוצעת במספר שלבים, כדי לאפשר הדמיה מדויקת של כל מערכת השתן:

  1. סריקה ראשונית, ללא חומר ניגוד – מטרתה זיהוי אבנים או מצבים אחרים שאינם דורשים את חומר הניגוד
  2. סריקה שניונית, לאחר הזרקת חומר ניגוד – סריקה שמתבצעת זמן קצר לאחר הזרקת חומר הניגוד (בד"כ 80-100 שניות לאחר ההזרקה), כדי להדגים את כלי הדם ואת רקמת הכליות.
  3. סריקה שלישונית, זמן פינוי חומר הניגוד במערכת השתן –  סריקה המתבצעת כ-5-10 דקות לאחר הזרקת חומר הניגוד הראשונית. סריקה זאת מדגימה את "המערכת המאספת", כלומר אגן הכליה – השופכנים ושלפוחית השתן.

הבדיקה עצמה אינה כואבת ואורכת לרוב 15-30 דקות. לאחר הבדיקה ניתן לחזור לשגרה. אם מופיעים תסמינים חריגים כמו קוצר נשימה, פריחה או כאבים, יש לפנות מיד לצוות הרפואי.

חומר ניגוד ב-CTU: תפקידו והשפעתו על הבדיקה

חומר הניגוד המשמש בבדיקת אורוגרפיה הוא חומר המבוסס על יוד, אשר מוזרק לווריד במהלך הבדיקה. תפקידו העיקרי הוא לשפר את הנראות של כלי הדם, הכליות, השופכנים ושלפוחית השתן בהדמיה. קרני ה-CT נספגות באופן שונה באזורים המכילים את חומר הניגוד וכך ניתן לזהות באופן מדויק מצבים כמו גידולים, חסימות, דלקות או הפרעות מבניות. במהלך ההזרקה, חלק מהמטופלים עשויים לחוש תחושת חום בגוף או טעם מתכתי קל בפה, תחושות שחולפות במהירות. חומר הניגוד מופרש מהגוף בתוך זמן קצר דרך הכליות והשתן.  כאשר שתייה מספקת לאחר הבדיקה מסייעת בפינוי מהיר של החומר.

פענוח תוצאות בדיקת CTU: מה המשמעות של הממצאים?

פענוח תוצאות בדיקת CTU מתבצע ע"י רדיולוג ומאפשר זיהוי מצבים שונים:

  • אבחון אבנים בדרכי השתן, מיקומן וגודלן
  •  זיהוי גידולים בכליות, בשופכנים או בשלפוחית השתן, כולל הערכת השלב שבו הם נמצאים
  • אבחון חסימות או היצרויות בשל גידול, אבנים או סיבות אחרות
  • זיהוי מצבים דלקתיים בדרכי השתן או בכליות
  • אבחון מומים מבניים מולדים
  • הערכה לאחר פגיעות או טראומות

לאחר קבלת הממצאים ניתן יהיה לקבוע את המשך הטיפול, בהתאם לבעיה. למשל, ביצוע ביופסיה, טיפול תרופתי, סילוק אבנים, התערבות כירורגית ועוד.

אני תמיד ממליץ למטופל להשיג דיסק של ההדמיה בסיום הבדיקה, כך שבמהלך הביקור אצלי אנו עוברים על הצילומים וניתן הסבר מפורט לגבי הממצאים במידה וישנם כאלו.

טכנולוגיה מתקדמת ב-CTU: כיצד היא משפרת את האבחון?

בדיקת CTU עושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת של טומוגרפיה ממוחשבת, כאשר ככל שהמכשיר חדשני ומתקדם יותר, כך תוצאות הבדיקה מדויקות יותר והקרינה מופחתת. טכנולוגיות מתקדמות מאפשרות כיום את ביצוע הסריקה במהירות, ביעילות, בדיוק רב ובכמות קרינה מופחתת.

איפה מתבצעת בדיקת אורוגרפיה?

בדיקת אורוגרפיה CTU מתבצעת במכוני דימות, בתי חולים, או מרכזים רפואיים מתקדמים המצוידים, במכשירי CT.

ד”ר בר אל מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות החולים מכבי ולאומית. מקבל מטופלים הן ברפואה הציבורית והן ברפואה הפרטית במספר מרכזים רפואיים.

רופא אורולוג מומחה - ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות חולים מכבי, לאומית ומאוחדת וגם מקבל מטופלים באופן פרטי

ד”ר בר אל מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא אורולוג בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות החולים מכבי ולאומית. מקבל מטופלים הן ברפואה הציבורית והן ברפואה הפרטית במספר מרכזים רפואיים.

רופא אורולוג מומחה - ד"ר אסף בר אל - מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובקופות חולים מכבי, לאומית ומאוחדת וגם מקבל מטופלים באופן פרטי

ד"ר אסף בר אל

אורולוג מומחה לאבחון וטיפול במחלות של מערכת השתן