ניתוח TURP
מהו ניתוח TURP?
קיימות גישות רבות לניתוחי ערמונית. אחד מהניתוחים השכיחים ביותר הינו ניתוח TURP המוכר גם בשמו המלא: Trans Urethral Resection of the Prostate. פירוט בהמשך.
ערמונית מוגדלת
ערמונית מוגדלת (BPH), הידועה גם כהגדלה שפירה (לא סרטנית) של הערמונית, הינה אחת הבעיות הרפואיות השכיחות בקרב גברים בגילאי 50 +. היא מאובחנת בכ-40% מהגברים בשנות ה-50 לחייהם ובכ-90% מהגברים בעשור ה-9 לחייהם.
גברים הסובלים מערמונית מוגדלת חווים פגיעה באיכות החיים, המתבטאת הן בהפרעת שינה בשל הצורך התכוף ללכת לשירותים במהלך הלילה דרך בריחות שתן ותחושת אי נוחות הנובעת מחוסר היכולת לרוקן את השלפוחית וכלה בתופעה של אצירת שתן.
מתי נדרש לבצע ניתוח להסרת הגידול בערמונית?
הטיפול הראשוני הניתן לערמונית מוגדלת הינו מעקב רפואי מתמשך עם המלצה לשינוי באורח החיים.
בהימשכות התסמינים קרוב לוודאי שיומלץ לך על נטילת תרופות, המרחיבות את צוואר השלפוחית והשופכה הפרוסטטית אשר יאפשרו מעבר שתן ביתר קלות.
כאשר התרופות אינן עוזרות או במקרים בהם נוצרים תסמינים וסיבוכים נוספים והמסכנים את המטופל ומערכת השתן שלו, כגון: דימומים בשתן, אבנים בשלפוחית השתן, אי ספיקת כליות ודלקות חוזרות קרוב לוודאי שהגעת לשלב ההליך הניתוחי.
כמובן שהבחירה ללכת לניתוח צריכה להיעשות בהתייעצות עם אורולוג מומחה ולאחר שבחנתם את כל החלופות התרופתיות לבעיה.
ניתוח TURP: השיטה השכיחה ביותר לניתוח ערמונית
בניתוח מסוג TURP רקמת הערמונית, החוסמת את השופכה, עוברת תהליך של הסרה חלקית דרך צינור השופכה, אותו הצינור דרכו עובר השתן ונפלט הזרע.
הניתוח מתבצע באמצעות סכין חשמלית ייחודית ובהרדמה אזורית, או מלאה. משך זמן הניתוח כ-60-90 דקות בהתאם לגודל הערמונית. לאחר מספר שבועות של החלמה מרבית התסמינים משתפרים וחל שיפור בזרימת השתן.
מדובר בניתוח אנדוסקופי שחוסך מהמטופל ניתוח פתוח (ביצוע חתך כירורגי באזור הבטן התחתונה) וממושך אשר מקצר משמעותית את משך ההחלמה.
ה-TURP פחות מתאים למטופלים עם ערמונית גדולה (מעבר ל-75-100 גרם) אשר נאלצים לעבור ניתוח פתוח, במרבית המקרים.
ניתוח ה-TURP במרבית המקרים, מוגבל בזמן (סביב 90 דקות) וזאת בשל תופעת לוואי הקשורה בתמיסת הגליצין עימה שוטפים את השלפוחית במהלך הניתוח. התמיסה עשויה לגרום להרעלת נוזלים אם משך הניתוח מתארך ולכן ישנה חשיבות לגודלה של הערמונית.
איך מתכוננים לניתוח TURP?
מלבד הבירור המלא אליו תידרש לצורך החלטה נכונה באם להינתח או לא, יש צורך בהכנה מקדימה לקראת הניתוח. היות ונדרשת הרדמה כללית או אזורית יש צורך במעבדה עדכנית כולל תפקודי קרישה ותרבית שתן, צילום חזה, אקג עם פענוח, וסיכום רפואי של רופא המשפחה שלך המציין את המחלות הפעילות ותרופות קבועות עדכניות אשר הינך נוטל.
כשבוע לערך טרם הפעולה תופנה למרפאת קדם ניתוח שם יעבור מרדים על התיק הרפואי שלך ותבוצע הצלבה של סוג הדם לצורך הכנת מנות דם לניתוח (מקרה של דימום המצריך מתן מנות דם סביב ניתוח TURP הינו נדיר אך קיימת חובה לבצע הכנה מראש).
הינך חייב להפסיק טיפול במדללי דם, ויש להיוועץ עם הרופא שלך על מועד הפסקת הטיפול. ביום הניתוח יש להשאר בצום למשך 6 שעות ממועד הניתוח. ניתן לשתות מים בלבד עד שעתיים קודם לכן.
כיצד מתבצע הניתוח?
האורולוג מחדיר צינורית קשיחה העשויה מתכת דרך צינור השופכה.
הפעולה נעשית בעזרת מצלמה המשדרת למסך הרופא את השדה הניתוחי. דרך אותה הצינורית מוכנסת סכין חשמלית מיוחדת בצורת לולאה, המאפשרת חיתוך מדויק של הגידול וצריבה של אזורי הדימום במידת הצורך.
הרקמה החוסמת שנכרתה מוצאת החוצה דרך צינור הגישה ונשלחת לבחינה פתולוגית. בסיום הניתוח מושאר קטטר שטיפה עם שלושה דרכים המאפשר שטיפה מתמדת של הקטטר למשך כ-48-24 שעות. בהדרגה השטיפה מופסקת ובהמצאות שתן צלול הקטטר מוצא החוצה והמטופל יכול להשתחרר לביתו, לרוב כעבור 48 שעות.
המלצות לאחר הניתוח
בחודש וחצי שלאחר הניתוח תתבקש להימנע ממאמץ גופני או הרמת משא כבד ומקיום יחסי מין.
מומלץ להרבות בשתייה, פעולה שתקל על התלונות לאחר הניתוח ותסייע למערכת השתן בתהליך השיקום.
מהם הסיבוכים האפשריים לאחר TURP?
- זיהום בדרכי השתן
- דימום במתן שתן
- אצירת שתן
- היצרות של צינור השופכה
- בריחת שתן
- חוסר יכולת להגיע לזקפה
- שפיכה אחורית (מצב בו נוזל הזרע מגיע לשלפוחית השתן במקום להיפלט החוצה).
הניתוח ברובו נחשב כיעיל ובטוח עם אחוזי סיבוך נמוכים. מטרת הניתוח הינה שיפור באיכות חייו של המטופל ויש להיזהר מלדחות אותו שכן עשויי להיגרם נזק בלתי הפיך לשלפוחית או לכליות.
ד”ר בר אל מומחה בכירורגיה אורולוגית, אורולוג מומחה בכיר במכון לסקר רפואי במרכז הרפואי שיבא, תל השומר וקופות החולים מכבי ולאומית מבצע ניתוחי TURP ומייעץ למטופלים במגוון מרפאות, הן ברפואה הציבורית והן באופן פרטי במרפאתו ברחוב ראול ולנברג 18, רמת החייל, תל אביב בניין C קומה 2 (מרפאה ראשית) ובמרפאה נוספת ברחוב דוד המלך, הרצליה – מרכז פורום.